Snowboard som OL-gren

Idrett har i alle år vært en viktig del av nordmenns liv og selv lenge før andre verdenskrig kunne man finne idrettslag over hele landet. Ski og vinteridrett har naturlig nok alltid vært en stor del av idrettslivet i Norge, og selv om andre sporter som fotball er store i Norge, spiller vinteridrett en helt spesiell rolle i norsk kultur. Mange barn og unge starter med en sport da deres foreldre presser dem til det fordi de er bekymret for at poden ikke skal ha sunne nok interesser. Mange foreldre er dypt bekymret for at spill og data tar over de unges liv og det er selv om de selv ofte tilbringer mange timer i uken på ulike nettcasino. Det er en viss ironi i det hele og man kan lett forstå at de unge vil ha sin egen idrett som de gamle ikke skjønner seg på.

Det var i stor grad det som la grunnlaget for at ulike brett-idretter ble utviklet. Unge har alltid søkt noe som er bare deres eget og alle generasjoner har søkt det gjennom mange hundre år. Om det er sport eller musikk, unge vil ha noe som bare er deres. Slik var det også da snowboard kom til Norge på 1980-tallet. Barna elsket det, mens foreldregenerasjonen ikke så det som noe annet enn tull og tøys. Nå hjalp det selvsagt ikke på at sporten i starten ofte ble forbundet med hasjrøyking og at utøverne selv var meget negative til at sporten skulle organiseres.

Snowboard var sporten for de som bare ville ha det gøy og ingen hang seg videre opp i konkurranse og trening. Det skulle ta mange år før sporten ble organisert, men sakte, men sikkert godtok foreldregenerasjonen at dette var sport på lik linje med andre vinteridretter og utøverne selv så at det kunne være positivt at man fikk større konkurranser.

Norge var tidlig ute

I Norge var man tidlig ute med å organisere snowboard som sport og Norges Snowboardforbund ble grunnlagt allerede i 1987, hele 11 år før snowboard ble tatt opp som OL-gren. Norge var en forkjemper for sporten som OL-gren og innsatsen som ble gjort i Norge spilte en viktig rolle for at snowboardutøvere til slutt fikk konkurrere med flagg på brystet.

Den historiske dagen fant sted i Japan under OL i Nagano og det ble konkurrert i fire grener. To for mannlige utøver og to for kvinnelige utøvere. Mens mennene konkurrerte i utfor og halfpipe, stilte kvinnene i slalåm og halfpipe. Det var den kanadiske utøveren Ross Rebagliati som vant den aller første olympiske gullmedaljen i en snowboard-gren, men han ble senere fratatt medaljen da han testet positivt for bruk av marihuana.

Selv om det første OL med snowboard brakte med seg en del skandaler og mange var om mulig bare mer negativ etter at lekene var over, ble det i OL i 2002 lagt til flere snowboard-grener. Under vinterlekene i Salt Lake City, USA, kunne man konkurrere i grener som slalåm, utfor, halfpipe, parallellslalåm, storslalåm og snowboardcross. I 2011 ble det også vedtatt at slopestyle skulle legges til som egen gren. Siste nye gren ble lagt til så sent som i 2018, og under OL i Beijing 2022 vil man også kunne glede seg over å se verdens beste utøvere konkurrere i Big Air.

Norske vinnere

Norske utøvere har naturlig nok også gjort det sterkt innen snowboard og vi har en rekke utøvere som har hentet hjem medaljer under OL. Norske utøvere har så langt ikke lykkes med å bringe hjem en gullmedalje, men våre utøvere har i løpet av de siste tre vinter-OL hentet hjem tre sølvmedaljer og en bronse.