Snowscoot

Snowscoot er et fransk vintersportmerke som produserer BMX-inspirerte snowcootere og lignende produkter. Merket ble lansert i 1990, og har siden spesialisert seg på snowscootprodukter som lar utøveren gli nedover snøen ved hjelp av et håndtak. Snowscoot kan også anses som oppfinneren av sporten med samme navn, som har gått som en farsott gjennom det alternative vintersportmiljøet verden over. I dag har Snowscoot flere etablerte forhandlere i Storbritannia, Japan, USA og Tyskland, og mottar stadig økt popularitet i andre land på grunn av sitt fokus på kvalitet og innovasjon.

Om produktet

Snowscooteren er bygget opp ved at en sykkellignende ramme er festet til to snøbrettlignende brett. Brettene er plassert der hvor man ellers ville forventet å se et sykkelhjul, hvor det fremste er kortere enn det bakre. Inspirasjonen fra snøbrettkulturen er tydelig å se, da en kan tenke seg at brettene blir et avlangt snøbrett om de «settes sammen».

Snowscooteren har ikke noe sete, men utøveren står med begge beina festet med en stropp til det bakre brettet, og kan holde fast i det sykkellignende styret mens han eller hun suser nedover bakkene. Det gir utøveren god kontroll over produktet, og kan komme opp i høye hastigheter uten å risikere fall.

Som med alle vintersportprodukter kommer også snowscootere i ulike former og størrelser og er tilpasset ulike vanskelighetsgrader.

Historikk

Idéen om merket Snowscoot ble til en kald vinternatt i 1990, da en gjeng ekstremsport-frelste kompiser befant seg innesnødd i en hytte i Sveits, mens en snøstorm herjet utenfor. Det vennegjengen hadde til felles siden barndommen var en udødelig kjærlighet for både BMX og snøbrett. Ventetiden på puddersnø og gode forhold i bakken ble lang, og i mangel på både smarttelefoner og internett startet kompisene en idédugnad, hvor det var franskmannen Franck Petoud som har fått æren av å komme opp med den viktigste idéen: hvorfor ikke kombinere snøbrett og sykkelsport?

Mer spesifikt ønsket Franck å kutte et snøbrett i to og feste brettene til en sykkel-ramme. Han kunne ikke forstå omfanget av idéen sin på dette tidspunktet, men Franck Petoud hadde dermed oppfunnet den første snowscooteren. Etter en periode med vitenskapelig testing, feiling og, til slutt, suksess i sin egen garasje, tok Franck patent på designet sitt. Han var overbevist om at han kom til å revolusjonere skisporten, og brakte idéen sin til sykkelmerket Sunn, som på det tidspunktet var under ledelsen av Max Commençal. Monsieur Commençal var positiv til det nye produktet, og i 1992 ble produksjonen av snowscooteren igangsatt.

Popularitet

Snowscooteren ble møtt med åpne armer av sportsentusiaster verden over. Produktet blander elementer fra både BMX- og snøbrettkulturen, og ble raskt merket som en alternativ, «underground», idrett. Utøvere fra ulike bakgrunner, som vannscootere, terrengsykler og motorcross, så vel som BMX og snowboard, trykket det nye spennende leketøyet til sitt bryst, og Snowscoot fikk raskt en entusiastisk gruppe med disipler. Endelig kunne sportsyklister og vannsportsentusiaster integrere elementer av favorittidretten sin i en vintersport!

Snowscoot er utvilsomt en av de lettest tilgjengelige og enkleste vintersportene å mestre, kanskje sett bort fra aking, og kan dermed brukes av både store og små, uavhengig av erfaring. Produktet er lett å ta med seg i skiheiser og passer bra i de fleste snøforhold. I dag eksporteres snowscootere til mer enn 15 land. Det produseres likevel bare et par tusen produkter hvert år, og Snowscoot er dermed ansett som både eksklusivt og av høy kvalitet.

Om sporten snowscoot

I dag, 27 år etter at Franck Petoud kom på idéen om å kombinere snøbrett og BMX-sykler, er snowscooteren mer populær enn noensinne. Ved siden av å være et artig leketøy for glade amatører, er snowscooteren også et viktig verktøy for utøvere innen konkurranseidretter. Snowscoot er i dag inkludert i en rekke ulike idrettsformer som:

  • Snowscoot-slalåm (parallellslalåm)
  • Scoot Cross (boardercross med 4-6 kjørere på en snøkledd BMX-bane)
  • Big Air eller Slope-style (freestyle)

Noen av de mest kjente av pionerende innen snowscoot-sporten er franskmennene Xavier Jacquement, Ludo Guitton, Manu Fouché, José Delgado Tibor Simaï, Jean-Claude Rairolle, Nicolas Pillin, Charlotte Carrouée og Eric Dernoncourt. Ettersom at sporten ennå ikke er godkjent av det internasjonale skiforbundet er antall profesjonelle utøvere en liten gruppe.